14. Ankara Matematik Günleri AMG 2019 Sempozyumu Gazi Üniversitesinde gerçekleştirildi. Üniversitemiz bünyesinde ikinci kez düzenlenen ve on dördüncüsü tamamlanan AMG Sempozyumları, Ankara’daki Üniversitelerin Matematik Bölüm Başkanlıkları tarafından organize edilerek her yıl bir üniversitenin himayesinde gerçekleştirilmekte.
Sempozyuma Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesinin kurucu dekanı Prof. Dr. Hasan Hilmi Hacısalihoğlu, Matematik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mustafa Çalışkan ve Ankara’daki üniversitelerin matematik bölümlerinden uzman ve akademisyenler katıldı.
Sempozyumun açılışında konuşma yapan Rektörümüz, Gazi Üniversitesinin dünya sıralamasında yer alan 13 alandan altısıyla ilk 500’e girdiğini ve matematik alanının da bunların içinde bulunduğunu vurgulayarak, matematiğin insanoğlunun yaratıldığı günden beri varolduğunu, bilim ve teknolojiyle çeşitlenerek geliştiğini söyledi.
Matematiğin hayatın her anında bulunduğunu, mühendislik, sağlık, sanat, müzik gibi alanlardan örnekler vererek, neden matematiğe ihtiyaç duyulduğunu anlatan Rektörümüz, “İnsan günlük yaşamında iyiyi, doğruyu, güzeli elde etmek için, bunlara ulaşmak için uğraşır. İyiyi sosyal bilimler, felsefe alanları tanımlama çabasındadır. Güzele sanat alanları ulaşmak peşindedir. Doğruyu matematik ve somut bilimler tanımlamak peşindedir. Tabii bu doğruya ulaşırken aslolan elde ettiğimiz bir sonuç değil o sonucun farkında olabilmek, onu yorumlayıp analiz edebilmektir. Bunu yaparsak elde ettiğimiz sonuçların bir anlamı vardır. Matematik farkında olursak sosyal barışa, çalışmaya, azmetmeye, dinamizme katkı sağlar” dedi.
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün yaptığı konuşmada, sempozyuma ÖSYM Başkanı olarak değil matematikçi akademisyen olarak katıldığını belirterek, 14. Matematik Günlerinin matematik biliminin gelişimine katkı sunacağına inandığını ifade etti ve başarılı bir sempozyum dileğinde bulundu.
Gazi Üniversitesi Matematik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Çalışkan yaptığı konuşmada, sempozyumun gerçekleştirilmesinde maddi manevi desteği bulunan herkese tek tek teşekkür ederek, sempozyumun en önemli amacının birinin de matematiğe, bilime ve bütün güzelliklere gönül vermiş bilim insanlarını ve araştırmacıları bir araya getirip matematiğe önemli katkılar sağlamak olduğunu dile getirdi.
Sempozyumda iki gün boyunca 4’ü davetli konuşma, 110 sözlü ve 13’u poster sunumu olmak üzere toplam 123 bilimsel faaliyet gerçekleştirildi. Sempozyum süresince pek çok matematiksel araştırma konusu üzerinde bilimsel tartışmalar yapıldı.
Fen Fakültesi Bilim Söyleşileri 2022/12 Gerçekleştirildi
Fen Fakültesi Bilim Söyleşileri 2022/09 gerçekleştirildi
"Kariyer Yolculuğum II" başlıklı söyleşi düzenlenmiştir
“Sayıların Tarihsel Gelişimi” konulu bilim söyleşisi gerçekleştirildi
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.