Kurucu Dekanımız Prof. Dr. H. Hilmi HACISALİHOĞLU İle Söyleşi
7 Kasım 2018 | 11:56

Üniversitemiz Matematik Topluluğunun daveti üzerine 30 Ekim 2018 tarihinde 75. Yıl Konferans Salonunda Fen Edebiyat Fakültesi kurucu dekanı Prof. Dr. H. Hilmi HACISALİHOĞLU ile bir söyleşi yapılmıştır. Matematik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa ÇALIŞKAN, hocamızın bilimsel kimliğini kısaca anlattıktan sonra Matematik Topluluğu öğrencileri çeşitli sorular sormuşlar, akabinde toplantı öğrencilerin hocamızla sohbeti şeklinde devam etmiştir. Sunum sonunda Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Orhan ACAR tarafından günün anısına hocamız Prof. Dr. H. Hilmi HACISALİHOĞLU’na plaket takdim edilmiştir. Dr. Hacısalihoğlu’nun kısaca özgeçmişi aşağıdadır.

Prof. Dr. H. Hilmi HACISALİHOĞLU kimdir?

1942 yılı Trabzon doğumludur.

1963’de Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik-Astronomi mezunudur.

1966’da doktorasını tamamlamıştır.

1972 yılında doçent olmuştur.

1976 yılında profesör olmuştur.

1969-1971 yılları arasında Brown Üniversitesi’nde (ABD) araştırmalar yapmıştır.

Prof. Dr. Hilmi HACISALİHOĞLU sırasıyla:

1972-1981 yılları arasında Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Cebir-Geometri Kürsüsü Başkanlığı yaptı.

1973-1977 yılları arasında Diyarbakır (Dicle) Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümünün Kurucu Başkanlığını yaptı.

1973-1977 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı Fen Projesi Bilimsel Komisyonu Üyeliğinde bulundu.

1978-1981 yılları arasında Fırat Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü Başkanlığını yaptı.

1978-1980 yılları arasında İnönü Üniversitesi Temek Bilimler Fakültesi Dekanlığı yaptı.

1982-1988 yılları arasında Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı yaptı.

1989-1997 yılları arasında Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik Bölümü Başkanlığı yaptı.

1990-1994 Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Dairesinde Matematik Programları Komisyon Başkanlığı yaptı.

1996-1999 Milli Eğitim Bakanlığı EARGED dairesinde Matematik Programlarının hazırlandığı komisyon üyeliğinde bulundu.

2009 yılından beri Türk Matematikçileri Derneği onursal başkanıdır.

1980’den beri Balkan Matematik Olimpiyat Organizasyon Komitesi üyeliği ve 1983’den bu yana Balkan Matematikçiler Birliği Başkan Yardımcılığında bulundu.

Türk Matematikçiler Derneği ve Avrupa Matematikçiler Derneği gibi yurtiçi ve yurtdışı bilimsel derneklerde de üyeliği vardır.

2009 yılından itibaren Bilecik Şeyh Edebali Üniversite Matematik Bölüm Kurucu Bölüm Başkanlığı yapan Hacısalihoğlu bilimsel faaliyetlerine devam eden her açıdan genç bilim insanlarına örnek olmaya devam ediyor.

Prof. Dr. Hilmi HACISALİHOĞLU Matematik Bölümlerinin vazgeçilmez kitaplarının hocasıdır. 38 adet kitabı mevcuttur.

Ankara Üniversitesi’nde çalışıyor olmasına rağmen Lisansüstü öğrencilerini birçok üniversiteye dağıtmıştır.

100’ün üzerinde yayınlanmış makalenin yazarıdır.

Türkiye deki tüm üniversitelerde çok sayıda konferans vermiş ve vermeye devam etmektedir. Yurt dışında da konferanslar vermiştir. Halen hiçbir üniversitede görevi olmadığı halde geçtiğimiz yıllarda farklı üniversitelerde 30 civarında konuşma yapmıştır.

30 kadar ülkenin dahil olduğu Türk Cumhuriyetleri matematikçileri 1999 yılında “Türk Dünyası Matematikçileri Birliği” adlı bir birlik kurmuşlardır.

2009 yılında yapılan “ III. Türk Dünyası Matematikçileri Birliği” toplantısında bu birliğin şeref başkanlığına seçilmiştir.

Evli ve 3 çoçuk babasıdır, çocuklarından ikisi profesördür.